Optimering af arrangementer

Hvis du er en del af en bestyrelse eller et udvalg, der afholder et eller flere arrangementer om året, kan det betale sig at optimere arbejdet. Ved at effektivisere selv en smule kan I få mere overskud til det vigtige og skabe bedre arrangementer. Her får du gode råd og forslag til værktøjer, der kan hjælpe.

En stor opgave

De fleste bestyrelser afholder arrangementer, fra den årlige julefrokost til større begivenheder som koncerter eller stævner. Planlægning, afholdelse og evaluering kan være en omfattende opgave, der kræver både erfaring og de rette værktøjer. Uanset om det er en byfest eller en lille bowlingturnering, kræver det tid og kræfter.

Hver dag afholdes tusindvis af arrangementer i Danmark, hvor mange frivillige har brugt utallige timer på planlægning. Ofte tænker man ikke over, hvor meget tid og energi der ligger bag et vellykket arrangement. Selvom nogle arrangementer kan give økonomisk overskud, går disse midler typisk til at støtte lokale formål.

Planlægning af et arrangement

Ofte er det bestyrelsen, der genererer idéer til arrangementerne. At gå fra en løs idé til en fast plan kan tage en stor bid af et bestyrelsesmøde og skubbe andre vigtige emner til side. Det er vigtigt at holde en løbende dialog mellem møderne for at undgå tab af idéer og motivation. Dette kan dog føre til en strøm af e-mails, SMS'er og beskeder i en Facebook-gruppe, som kan være svære at holde styr på.

Det er en stor fordel at blive enige om at bruge én kommunikationskanal. Facebook kan være en god løsning, men hold kommunikationen i gruppebeskeder, ikke på gruppens væg. Det kan stadig være udfordrende at finde tilbage til vigtige beskeder, men det er bedre end at sprede kommunikationen over SMS og e-mail.

Et vigtigt værktøj

De fleste bestyrelser og udvalg kan drage stor nytte af at bruge et værktøj til planlægning af arrangementer. Et system, der kan holde styr på alle detaljer og opgaver, er uundværligt. Selvom man kan skræddersy et dokument i Excel, kan det være besværligt med flere redaktører og problemer med login.

Overvej at finde et værktøj, der passer til jeres behov. Der findes mange forskellige værktøjer med varierende kvalitet og muligheder. Basecamp er et godt værktøj med et godt overblik. Hvis det er for dyrt, findes der alternativer som Trello eller Monday. Brug tid på at teste systemet grundigt, da det kan være besværligt at skifte senere. Det ideelle værktøj samler planlægning, opgaver og kommunikation ét sted. Foreninger, der bruger Unioo, har denne løsning, hvor alle relevante værktøjer og funktioner er samlet til bestyrelsesarbejdet.

Husk det til næste år

Tilbagevendende arrangementer kræver, at man husker tidligere erfaringer. Ofte hører man "det skal vi huske næste år," men mange detaljer glemmes hurtigt. Med det rigtige værktøj kan man nemt notere vigtige læringspunkter og idéer under og efter arrangementet. Dette er især vigtigt i bestyrelser med stor udskiftning.

En køreplan er et uundværligt værktøj til planlægningen. Den sikrer, at man ikke er sårbar, hvis en erfaren person ikke kan deltage. Køreplanen fungerer som en huskeliste før og under arrangementet og bør opdateres løbende. Selvom det kan virke som en lille ting, kan en køreplan gøre en stor forskel.

Gode råd om planlægning af arrangementer

  • Hold kommunikationen I samme kanal.
  • Sørg for at oprette og vedligeholde en god køreplan.
  • Evaluer løbende, både under og kort efter arrangementet.
  • Sørg for en opdateret liste over frivillige og eventuelle sponsorer.
  • Send en tak til sponsorer og frivillige hurtigt efter arrangementet.

Arrangementer overalt i Danmark er vigtige for samfundet og giver uforglemmelige oplevelser. Med de rigtige værktøjer og det rigtige fokus, sikres et fortsat godt grundlag for frivilligt arbejde og en masse gode idéer, går ikke i glemmebogen.

Læs flere artikler

Automatisk kontingent + bestyrelsesportal

Opret foreningens medlemmer, og lad kontingenter køre helt automatisk. Bestyrelsens arbejde kan nu samles i bestyrelsesportalen – møder, dagsorden, opgaver, filer og meget mere.

Prøv det gratis nu